Familien Kassan
Til en leilighet i første etasje i Stavangergata 35 flyttet den jødiske enkefru Cecilie Sippa Kassan (f. Kasansken 1878) og de to døtrene Bassy og Mona Esther antagelig i 1941. Hun var strykerske og hadde vært gift med skredderen Judel Kassan (f. 1880, død i 1926). Familien hadde tidligere bodd i Christies gate, så i Smalgangen etter Judels død, og så et par år i Solhauggata på Sofienberg. Cecilie hadde fem barn: Max Martin (f. 1909), en skilt transportarbeider med adresse i Dalsbergstien 2. Bertha (f. 1911), som var gift med Daniel Claes og bodde i Heimdalsgata med sin sønn Jan (f. 1938). Bassy (f. 1912), som var bokbinderske, Mona Esther (f. 1914), som var påleggerske, og Rolf Nathan (f. 1917), som arbeidet i forniklingsanstalten Martinsen & Møll i Karl XIIs gate. Datteren Anna (1906−41) hadde vært gift med Alexander Claes og hadde datteren Iris (f. 1930) og sønnen Arvid (f. 1935).
Sammen med døtrene Bassy og Mona Esther ble Cecilie Kassan deportert med Donau 26. november 1942. De ble alle tre drept i gasskammer i Auschwitz like etter ankomsten 1. desember. Også sønnen Max Martin, datteren Bertha, svigersønnene Alexander og Daniel Claes og barnebarna Iris, Arvid og Jan døde i Auschwitz. Sønnen Rolf kom seg over til Sverige. (Fra Oslo Byleksikon).
Snublesteiner
I Norge blir det lagt ned en rekke snublesteiner årlig. Snublesteinene er minnesmerker over ofre for nazismen under andre verdenskrig. Prosjektet ble startet av den tyske kunstneren Gunter Demnig i 1992 og startet opp i Norge i 2010.
Jødisk museum Trondheim og Jødisk Museum i Oslo samarbeider om prosjektet. Les mer om snublesteiner.
Tid og sted
Torsdag 3.juni kl.14:00 vil en snublestein bli lagt ned utenfor Stavangergata 35 for å minnes Cecilie Sippa Kassan og døtrene Bassy og Mona Esther. Den blir lagt ned utenfor porten på en av sidene av bakgården. Vi vet ikke hvilken side enda. Man kan komme ut å følge nedsettelsen av steinen. På siden til prosjektet står denne informasjonen om smittevern osv:
Vi følger ruten så tett det lar seg gjøre, men trafikk- og parkeringsforhold kan påvirke tidspunktene noe.
På grunn av den pågående covid-19 situasjonen ber vi om at alle som ønsker å følge ruten disse dagene, forholder seg til myndighetenes relevante standarder om smittevern. Vi ber også om at man melder seg på til de dagene en ønsker å følge snublesteinsruten. Send ønsket dato for deltakelse, navn og telefonnummer til pamelding@jodiskmuseumoslo.no For ytterligere informasjon se også www.jodiskmuseumoslo.no