Rørfornying av soilrør og bunnledninger – oppstart
Da er det klart for oppstart av prosjektet med rørfornying av soilrør og bunnledninger i borettslaget! Prosjektet har oppstart i mai og vil vare i ca. 9 måneder + ev. uforutsette forsinkelser. Prosjekter som dette, som varer såpass lenge og som berører beboernes dagligliv, vet vi kan være belastende. Entreprenøren vil gjøre sitt for at alt skal gå smidig, og vi i styret vil bestrebe oss på å informere dere så godt det er mulig gjennom hele prosjektperioden, og å følge opp sånn at dette skal gå så smertefritt som mulig! Entreprenøren vil bidra med informasjon direkte til berørte beboere gjennom prosjektperioden, samt i et informasjonsmøte i forkant av oppstart (se lenger ned). Denne siden vil bli oppdatert med informasjon gjennom prosjektet.
Fremdriftsplan for prosjektet
Oppstart blir i uke 18 (2. mai) og planlagt nedrigg i januar neste år. I sommerferien stanser de arbeidet i 3 uker fra 11. – 29. juli. Prosjektet deles opp i disse aktivitetene: Opprigg, forbefaring i leilighetene og innhenting av nøkler, rehabilitering, rens, gjennomspylinger for rehabilitering, kompletteringer gjenstående, nedrigg. (se fargekoder med beskrivelse i fremdriftsplanen). Ut fra fremdriftsplanen (pdf) vil en del oppganger miste tilgang til vann og avløp i 2 x 5 dager, mens andre vil miste det noe lenger. Alle oppganger vil bli varslet fortløpende i forkant av disse periodene. Det vil bli satt opp brakke med dusj og toalett i hele perioden. Se riggplan for plassering. (pdf). Selv om datoer/perioder og planlagt aktivitet er skissert opp for oss nå må vi også være forberedt at det kan komme forsinkelser og endringer underveis!
Beboermappe
TT-Teknikk har utarbeidet en beboermappe (pdf) som alle også vil få levert på døra si. Her finner dere mye viktig og nyttig informasjon om prosjektet, hva de skal gjøre, hva som forventes av oss beboere, hva vi kan forvente av entreprenøren, hms osv. Merk at i tillegg til det som står i beboermappen om når de skal inn i hver leilighet, så vil vi altså også bli berørt med avstengt vann og avløp når de skal jobbe med bunnledningene. Det kommer ikke så godt frem der.
Informasjonsmøte torsdag 21. april kl. 1800
Torsdag 21. april kl. 1800 holder TT-teknikk og styret informasjonsmøte om prosjektet i Paviljongen. Her vil entreprenøren presentere prosjektet og svare på spørsmål.
Om prosjektet
Soilrør og bunnledninger i borettslaget har passert forventet levetid og styret anser det dermed som nødvendig å rehabilitere rørene. Prosjektet er budsjettert til å koste opptil 7,5 millioner kroner inkludert utgifter til ekstern oppfølging, og buffer til uforutsette utgifter. Styret avholdt en ektraordinær generalforsamling 1. mars hvor det ble gitt tillatelse til å lånefinansiere prosjektet. Vi har valgt TT-Teknikk AS til jobben, og de skal fornye rørene med strømpeutforing. Det vil si at de kan rehabilitere rør uten å grave i vei og hager,
eller uten å pigge opp gulv og rive vegger. (Befaring i leilighetene kan avdekke behov for ev mer inngripende arbeid). TT-Teknikk AS har erfaring, teknisk godkjenning fra Sintef på produktet og gode referanser for prosjekter fra borettslag og sameier som ligner vårt.
Nyttige spørsmål og svar
Det kom inn en del spørsmål på informasjonsmøtet 21. april, så her deler vi spørsmålene og svarene. Oppdaterer med flere spørsmål etter hvert som de måtte komme utover i prosjektperioden:
Q (spørsmål): Hvor mye skal entreprenør inn i leilighetene?
A (svar): Alle får en periode på 1 uke hvor man gir fra seg nøkkel og entreprenør har tilgang til leiligheten. Nøkkelen leveres når entreprenør er på befaring i leiligheten din (se fremdriftsplanen). De kommer ikke til å være der inne hele tiden, men de må ha tilgang sånn at de står fritt til å komme og gå den uken de jobber i leiligheten.
Q: Den uken entreprenør skal ha tilgang til leiligheten, trenger man gi fra seg nøkkel hvis man er hjemme?
A: Ja, entreprenør må ha nøkkel. De må kunne komme raskt inn i leiligheten, og da kan man ikke risikere at man er ute en tur på butikken eller liknende.
Q: Er det trygt å gi fra seg nøkkelen til entreprenør?
A: Ja, ingen nøkler blir merket med adresse, et system med koder brukes sånn at nøklene ikke kan spores. Entreprenør tar sitt ansvar på største alvor, og det har aldri skjedd noe uheldig tidligere i forbindelse med disse nøkkelorningene.
Q: Trenger entreprenør tilgang til leiligheten når de jobber med bunnledningene?
A: Nei, men de vil trenge tilgang til boden din hvis rørene går der. Boder man vet har rør er nå merket etter befaring, men hvis boden din ikke har fått merke og du vet du har rør der inne, må du melde fra til TT-Teknikk (entreprenøren)! De bodene som har rør må ryddes og gjøres tilgjengelig før arbeidet i din oppgang starter. Det må ryddes plass en halv meter rundt rørene!
Q: Må vi ta noen ekstra hensyn i de lilla ukene? (Ref fremdriftsplanen – Rens, gjennomspyling før rehabilitering)?
A: Man kan leve som normalt, men kanskje begrense bruk/såpe noe.
Q: Hvor lenge blir vann og avløp stengt av for hver leilighet?
A: Alle leiligheter får 2 berørte perioder. 1 uke hvor det skal jobbes inne i leiligheten og 1 uke (2 i noen tilfeller) der det skal jobbes med bunnledningene. En del får disse periodene oppdelt, mens noen får alt samlet.
Q: Hva skjer hvis man glemmer seg og heller vann i avløpet når det er avstengt?
A: Det kan bli kostbart å ikke overholde forbudet, så alle må gjøre sitt for at det ikke skjer! Men skulle et barn være uheldig å tømme et lite glass vann i vasken vil det som regel gå bra.
Q: Hva gjør vi når vannet blir stengt av?
A: Det blir satt opp brakke med 3 dusjer, 3 toaletter og vask ved bakgården til Klokkegården. Man kan hente vann ved brakken og helle ut. Det er lov å lage mat hjemme, men man må ikke helle ut noe i avløpet.
Q: Blir det nok kapasitet på dusj- og toalettbrakken?
A: I tillegg til den permanente fellesbrakken vil det også bli satt opp et toalett utenfor hver oppgang når det arbeides der. Når det jobbes i kun en oppgang vil kapasiteten være mer enn god nok. Når det jobbes med bunnledningene, og man stenger av for en hel rekke av gangen, vil kapasiteten bli litt mer presset. Men hvis vi tar utgangspunkt i at vi bor i Oslo sentrum, med muligheter for dusj på både jobb og treningssentre, skal det gå fint.
Q: Hva gjør man hvis man ikke er i stand til å gå ut til felles toalett ute?
A: Entreprenør tilbyr portabel toalett i leiligheter i de tilfellene hvor det er helt prekært, altså hvis beboer fysisk ikke har mulighet til å gå ut. Meld fra til styret hvis man har dette behovet, eller hvis det dukker opp underveis (f.eks hvis man brekker benet eller liknende).
Q: Det skal ikke legges nye rør, de gamle rørene skal utbedres med strømper, men kan det bli noe inngripende tiltak i leilighetene allikevel?
A: Entreprenør har som utgangspunkt at jobben kan gjøres så lite inngripende som mulig, men hvis befaring i forkant avdekker noe, eller hvis man finner rør som er i så dårlig forfatning at strømpe ikke går igjennom kan det hende at man må kappe i en vegg.
Q: Trenger de tilgang til sluk på f.eks bad? Hva gjør man når det står et dusjkabinett eller et innebygd badekar over?
A: Ja, det gjør de. Dusjkabinett flyttes hvis det er mulig, hvis ikke blir det demontert og satt opp igjen. Ved innebygd badekar holder det med en linspeksjonsluke. Hvis det skulle vise seg at man ikke får gjort jobben med røret pga innebygd badekar vil det bli en avveining om det er verdt å rive et dyrt badekar vs. å la akkurat den rørstumpen være. Alt dette vil man se på på befaringsrunden.
Q: Hvis det gjøres inngripende tiltak i leiligheten, hvem retter opp etterpå?
A. Entreprenør har håndtverkere med seg, så alt vil bli tilbakestilt som det var.
Q: Hvem betaler for oppretting hvis det har blitt gjort inngripende tiltak i leiligheten?
A: Dette dekkes av fellesskapet/borettslaget.
Q: Er det mulig å få gjort noe privat rørleggerarbeid i forbindelse med prosjektet?
A: Ja, entreprenør har med seg rørlegger siden feks alle toaletter må nedmonteres. Så hvis man vil benytte sjansen til å f.eks bytte ut toalettet i samme slengen kan man avtale det med rørleggeren og kanskje få en hyggelig pris. Det blir da en privat avtale, så man betaler for den jobben separat selv.
Q: Skal det gjøres arbeid både på kjøkken og toalett i alle leilighetene?
A: Noen steder er det bare kjøkken, noen steder bare bad, og noen steder begge deler. Leilighetene har forskjellige planløsninger, så det vlil bestemme dette.
Q: Noen har utbygget leilighet med bad i kjeller, vil det ha noe å si for arbeidet i leiligheten?
A: Dette skal være ivaretatt i fremdriftsplanen. Hvis du er usikker, ta kontakt med prosjektleder.
Q: Vi må planlegge lån av annen leilighet når arbeidet skal gjøres, er det fare for at fremdriftsplanen vil bli forskjøvet?
A: Fremdriftsplanen er spikret og vil ikke bli forskjøvet. Hvis de møter på problemer underveis vil de gå videre til neste oppgang, og så vil de gjøre ferdig det som gjenstår senere, men innenfor prosjektperioden. (Men helt uforutsette hendelser som ingen har kontoll på vil selvfølgelig kunne forpurre planen, men det har aldri skjedd tidligere i andre prosjekter).
Q: På tegningene over anleggsområdet er det tegnet inn en kompressor i Klokkegården. Skal den stå der hele tiden, og blir det støy?
A: Kompressoren flyttes etter hvert som arbeidet forflytter seg. Den skal drive robotverktøy som tilfører luft. Kompressoren er ikke lydfri, men er innenfor støyforskriften.
Bilde: TT-Teknikk. Rørfornying ved å legge nye rør inne i de gamle.